Värderingar har alltid varit svårt tycker jag, jag är guldsmed och inte gemmolog, jag kan en massa om stenar men egentligen ingenting är min ärligaste beskrivning av min kunskap om stenar, och när det gäller värdet kan jag faktiskt inte svara korrekt.

Nu har jag inlett ett samarbete med Linda Klein, hon kan allt, och det känns väldigt tryggt!

Så nu kan jag ta emot alla typer av värderingar och Linda kommer att fylla i där jag inte kan. Det finns olika värderingar. Det kan vara till ett dödsbo då ser det ut på ett sätt, då handlar det om att värdera vad man får om man säljer det just nu. Sen kan det vara en eftervärdering när något smycke förlorats och skall ersättas, försäkringsbolaget vill ha fram ett värde för att fastställa hur mycket pengar som ska betalas ut. En annan värdering är av smycken man kanske ärvt som behöver få ett värde för att försäkras.

Priset för värdering är 850 kr för det första smycket och 250 kr för dom efterföljande. Du får ett papper med all data och info på dina smycken som du kommer att kunna använda om du behöver vid skada eller vid tecknande av en smyckesförsäkring.

Jag kan inte dom olika försäkringbolagens regler det måste du själv kolla upp, men om du förlorat ett smycke så går en del på det på hemförsäkringen men har du ett stort värde så kan det vara så att bolaget kräver en separat försäkring, kolla med ditt bolag vad som gäller. Jag kan bara säga att dom allra flesta efter att ha ärvt och fått smycken har ett större värde hemma än vad dom vet om.

Så välkommen in till Österlånggatan 29 med dina smycken som behöver värderas!

Annika

Annika

 

Linda Klein
Linda KleinJag har i hela mitt vuxna liv varit väldigt intresserad av ädelstenar och smycken.
Därför började jag läsa in den engelska gemmologiutbildningen och blev klar med den 1986. Sedan dess har jag arbetat med de flesta inriktningar inom guldsmedsbranschen, t.ex. på Kaplans smyckevärdering och Iduna’s (Guldfynd Albrekts och Hallbergs) försäkringsavdelning. Jag har föreläst på Stockholms Universitet i gemmologi, arbetat som inköpare på Guldsmedernas inköps AB, Uppsala, som säljare i Guldsmedsbutik och även på grossistsidan.

Det händer mycket i ädelstensvärlden, människor är mycket uppfinningsrika och hittar oavbrutet på nya synteter och behandlingar, därför är det viktigt för mig att ständigt gå nya fortbildningar och vara uppdaterad. Då har jag hela tiden fyllt på med mer kunskap genom att läsa in en fil.kand. i geologi, gå diamantgraderingskurs i Antwerpen och lägga till en GG (graduated gemologist) från GIA i Kalifornien.

Jag gör förvärderingar, värderingar av smycken som kunden har i sin ägo, och eftervärderingar, när smycken har förlorats av någon anledning, men utbildar också blivande guldsmeder och andra i gemmologi.