In Nyheter

Vi kallar honom Mr B.

Mr B kommer in i butiken och säger:
– Jag skulle vilja beställa en kula i guld som ska väga ett kilo.

Jaha svarar jag det var en väldigt ovanlig beställning, återkom om 1 vecka så ska jag fundera på om jag kan åta mig uppdraget.

Det kändes overkligt och jag ville se om han skulle komma tillbaka. Under tiden la jag ner lite efterforskning på hur stor en sån kula skulle bli, 46 mm i diameter.

OK tänkte jag nu har jag lärt mig det nu får vi se om han kommer tillbaka.

1 vecka senare anländer Mr B och är fortsatt intresserad…

Nu börjar jag fundera på hur det hela ska gå till, jag börjar ringa runt till några gjuterier jag känner till, nån sa att det var för mycket, en mindre kula skulle kanske kunna gå, en annan svarade överhuvudtaget inte på min förfrågan. Då började jag tänka att jag har ju gjutit stora saker i brons själv, hade en utställning på Konsthantverkarna 2009 och det största jag gjöt då var 30 kg, (min man och en annan stark vän lyfte och hällde i formen) nu var det ju faktiskt bara 1 kg det handlade om det borde ju gå.

Jag har haft god hjälp av ett par kollegor som hjälpt till att både tänka och pusha, klart det går!

Efter ett tag så hade Mr B och jag kommit överens om det ekonomiska och jag kan kunde komma igång!

Men hjälp av mina coola kollegor så gjöt vi kulan en dag i april och allt gick väldigt bra!

Att sen bearbeta guldet har verkligen varit en upplevelse, jag har gjort ytterst lite i rent guld, ökat och minskat gamla vigselringar är väl den erfarenheten jag har, nu hade jag en ”klump” på 1,5 kg rent guld på bänken som skulle göras i ordning.

Jag behövde köpa 0,5 kg extra för att ha när jag gjöt. Det behövs extra material för att skapa ett tryck kan man säga för att formen ska fyllas ut ordentligt, så det sitter ett s.k. ingjöt och luftkanaler fast på kulan som ska sågas bort och sen ska det göras en fin yta på klotet.

Det var tungt att hålla i, segt att fila i, och svårt att få en lyster i guldet, när man arbetar i 18k är det väldigt lätt att få det blankt, men finguld vill inte riktigt man får gnida extra mycket, men det gick!

Jag känner mig en stor erfarenhet rikare, jag har fått pröva på något unikt,

Tack Mr B!

Annika

Gold - Globe - Mussles

Gold - Globe - Tomatoes

Gold - Globe - Tomatoes

Showing 3 comments
 • Veronika
  Svara

  Wow, vilken spännande berättelse, och så vacker kulan blev med det facetterade mönstret!

 • JÖRGEN MAGNUSSON
  Svara

  Riktigt vackert verk du skapat här!
  Får jag fråga hur tankarna gick kring storleken på de avfasade ytorna? Resultatet är magiskt. Hade Mr B några direktiv utöver angivet?

 • Annika Bertilsdotter
  Svara

  Tack Jörgen, jag har planerat/hammrat ytan då blir dom plana/avfasade ytorna som dom blir. Mr B:s önskan va att kulan skulle väga 1kg.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0