Vad är en syntetisk sten?

Det innebär att den skapats av människan i en kontrollerad miljö.
den har samma kemiska uppbyggnad och fysikaliska likväl som optiska egenskaper som en sten av samma material som brutits i naturen. En syntetisk rubin är en rubin.

Vad är en labodlad diamant?

Det innebär att den skapats av människan i en kontrollerad miljö.
Den har samma kemiska uppbyggnad och fysikaliska likväl som optiska egenskaper som en sten av samma material som brutits i naturen. En labodlad diamant är en diamant.

Läs mer om labodlade diamanter »

Vad är en halvädelsten?

Halvädelsten är en benämning som förr gavs till vackra stenar, som användes i smycken, vilka inte var lika hårda som ädelstenar. Som ädelstenar räknades diamant, safir, rubin och smaragd vilka alla hade en hårdhet på ca 8 eller högre på Mohs skala. Halvädelsten räknas idag som en förlegad term och ädelstenshandeln rekommenderar att den inte ska användas. Det är nämligen inte praktiskt möjligt att ställa upp fasta kriterier som skiljer mellan mer och mindre värdefulla ädelstenar.

Vad är en äkta pärla?

Pärlor bildas i musslor, men av de många olika sorters musslor som finns, är det endast ett fåtal som kan producera pärlor. De bildas när något tränger in i musslan och irriterar den, t ex en parasit av något slag. För att skydda sig börjar musslan bilda en s k pärlsäck av pärlsubstans, som till största delen består av kalciumkarbonat, och så bildas en pärla. Pärlor som blivit till på naturligt sätt kallas äkta pärlor eller orientaliska pärlor efter fyndigheterna i bl a Persiska viken. Pärlor som bildats på ett naturligt sätt i sötvatten kallas äkta sötvattenpärlor.
På grund av vattenföroreningar finns det färre musslor kvar som producerar pärlor, dessutom har pärldykarna säkrare arbeten idag. De pärlor som finns i handeln är därför odlade. Generellt sett är det oftast bara på auktioner man kan stöta på orientaliska/äkta sötvatten- pärlor, och de är oftast i mindre storlekar och doserade, men då och då dyker större pärlor upp.

Vad är en odlad pärla?

Det är egentligen en naturprodukt, fast de har fått lite hjälp av människan. Det är en mycket känslig operation som utförs, där stor noggrannhet är viktig för att musslan ska överleva. Man placerar en rund pärlemorkula inne i musslan tillsammans med en bit mantelvävnad från en annan mussla. Denna mantelvävnad bildar den s k pärlsäcken runt inkräktaren och därefter produceras lager på lager av pärlsubstans. Efter ingreppet sätts musslorna åter ner i vattnet.
Arbetet är inte klart med detta, utan nu måste musslan pysslas om på bästa sätt för att den ska klara sig så länge att en pärla hinner bildas. Var 14:e dag måste musslan rengöras med högtryckstvätt. Efter en månad kontrolleras varje pärla med röntgen för att se om pärlemorkulan ligger kvar mitt i mjukdelen. Efter ca 2 år är odlingen klar. Endast 50% av operationerna lyckas och av de håller bara 5% hög kvalitet.

Vad är en odlad sötvattenspärla?

Numera kommer de flesta sötvattenspärlor från Kina. De är både runda och stora. De kan bli ända upp till 20 mm vilket i och för sig är sällsynt.
Sötvattenspärlor är betydligt mindre komplicerade att odla och kostar därför mindre. Operationen är enklare. Oftast planteras bara en mantelvävnad in, ibland används även pärlemor, och man kan få upp till 20 pärlor i varje mussla. Musslorna behöver inte heller rengöras vilket är en stor arbetsbesparing.

Vad är en briljant?

Briljant är en slipform. Briljant är den vanligaste slipformen för en diamant. En briljant ska ha 57 fasetter i bestämda proportioner. När en briljant är slipad i de rätta proportionerna reflekteras ljuset maximalt mellan de olika fasetterna.
Alla ädelstenar som är transparenta kan slipas i briljantslipning, men endast diamanten får kallas för enbart briljant. Alla andra måste lägga till ”briljantslipad” tillsammans med ädelstenens namn, t.ex briljantslipad rubin.

Hur tar jag hand om mina pärlor?

Odlade pärlor är ömtåliga. De har hårdhet 2½-4½, och består av ca 86% kalciumkarbonat, 12% conchyolin och ca 2% vatten. Det är viktigt att man sköter dem väl om man vill att de ska bevara sin lyster. Smink, hårspray, parfym mm kan få pärlsubstansen att nötas bort så att pärlan ”dör”, dvs förlorar sin lyster. Har det hänt, finns det inget att göra åt det, pärlan kan inte ”återupplivas”. De är också känsliga för temperaturväxlingar. Lägger man varma pärlor på en kall yta, kan de spricka. Man bör torka av dem med en mjuk duk efter användning, eftersom även hudavlagringar kan skada pärlan. Pärlhalsband bör träs om med jämna mellanrum, varje år eller ännu oftare beroende på hur mycket de används.

Hur görs en värdering när något gått förlorat?

En sk. eftervärdering, görs när något smycke förlorats och skall ersättas. Försäkringsbolaget vill då ha fram ett värde för att fastställa hur mycket pengar som ska betalas ut. För att få ut smyckets rätta värde är det bra om du har kvittot kvar, ett foto (gärna med ditt leg. plus en linjal vid sidan), eller att en värdering finns. Oftast har försäkringsbolaget egna värderare, och brukar stå för värderingen om de kräver en sådan.

Hur görs en värdering av ett dödsbo?

Då värderar man hur mycket man får om man säljer smyckena just nu på andrahandsmarknaden.

Vad är Försäkringsvärdering?

Det är en värdering av smycken man äger och kanske ärvt som behöver få ett värde för att försäkras, det kallas för förvärdering.

Vad gäller när man ska försäkra sina smycken?

Olika försäkringbolag har olika regler och det måste du själv kolla upp. Om du förlorat ett smycke så går en del på hemförsäkringen men har du ett stort värde så kan det vara så att bolaget kräver en separat försäkring, kolla med ditt bolag vad som gäller. Jag kan bara säga att dom allra flesta efter att ha ärvt och fått smycken har ett större värde hemma än vad dom vet om.

Vad menas med etiska stenar, så kallade fair trade stenar?

Ädelstenarna har tagits fram under skonsamma förhållanden där både människa och miljö respekteras. Handelskedjans olika stadier kan dokumenteras då man vet var ädelstenarna har brutits och slipats.

Vad betyder Karat med K?

Karat står för renheten på guldet. Rent guld är 24 karat. Det betyder att smycket innehåller 1000/1000 guld, det känner dom flesta till. För att metallen ska bli användbar till smycken så legerar man guldet, man smälter ihop det med andra metaller. 18K innehåller 750/1000 guld, och 250/1000 andra metaller, oftast koppar och silver i olika proportioner. 24 karat är alldeles för mjuk att använda till smycken.

Vad betyder carat med C?

Carat med C är en viktenhet som används på ädelstenar och skrivs ct.
1 ct motsvarar 0,2 gr så en sten som väger 5ct väger 1 gram. En diamant som väger 1ct har en diameter på ca 6,4 mm.

Vad är rodiering?

Rodiering är en så kallad elektrolytisk metod vilket innebär att man sänker ner ett smycke i en rhodium-lösning, och genom elektrisk ström får man atomerna att vandra över till önskat föremål, alltså smycket. Ett skikt av rodium fastnar då på ytan men skiktet är så tunt att mekaniskt slitage nöter ner det på förhållandevis kort tid.

Läs mer om rodigering »

Om jag har guldet, vad kostar det att göra en ring?

Jag kan aldrig svara på en sån fråga, det beror helt på vad för ring jag ska tillverka och hur mycket guld du har, men lite kan jag säga. Arbetskostnaden för en ring brukar ligga mellan 15-25000 kr inkl guld, exkl stenar.
Ditt guld köper jag av dig, du använder det som betalning, och då betalar jag några procent mer än vad jag betalar om du kommer in och bara vill sälja guld till mig.

Vad kostar det att trä om ett pärlhalsband?

15 kr/knut.

Vad kostar det att minska en ring?

Jag kan inte svara exakt, jag måste se ringen innan du kan få ett pris.
En ring med stenar måste sågas upp, en bit tas bort och sen löds ringen ihop. Det brukar kosta ca 1000 kr med förutsättning av att stenen/stenarna som sitter i ringen tål värme. Diamanter, rubiner och safirer brukar det inte vara några problem med men många andra stenar måste man vara försiktig med och då kan det kosta upp till det dubbla, ca 1500-2000 kr att minska ringen.
I vissa fall kanske man måste plocka ur stenen och sen sätta tillbaks den och då ökar priset ytterligare och det är lång ifrån säkert att det alltid går, den bedömningen gör jag när jag ser ringen.
I vissa fall om det är mycket som ska bort då kanske ringen inte blir rund när det är klart, det behöver inte vara en nackdel när man bär den, tvärt om, och det syns inte när den sitter på fingret.
Om det är en helt slät ring utan mönster eller stenar kan jag oftast pressa ihop den och då kostar det ca 500 kr.

Vad kostar det att öka en ring?

Det är lite samma svar som vad det kostar att minska en ring men lite dyrare blir det för det ska då sågas upp och lödas i en bit. Det kostar ca 1000-1500 kr och upp till det dubbla om det är stenar i som är känsliga och inte tål värme.
Likväl som jag kan pressa ihop en ring kan jag även pressa ut en ring om den är slät och utan mönster och då är priset ca 500 kr.

Hur tvättar jag mina smycken?

Varmt vatten, YES diskmedel och ammoniak ta sen en tandborste och tvätta med, framförallt under stenarna.

Stenarna tål värme och ammoniak det är inga problem det dom kan vara känsliga för är temperaturskillnaden, om man har haft smycket i ett hett bad och sen sköljer direkt i kallt vatten det är inte bra men det är väl lätt att låta bli!

0