Vad ska man göra med gamla och ärvda smycken? Tips & råd från smyckesvärderarna Carolina Tüur och Victoria Astudillo

Gemmologerna och smyckesvärderarna Carolina Tüur och Victoria Astudillo ger dig tips och råd på vad du kan göra med de gamla, antika eller ärvda smycken som du har hemma men som ännu inte riktigt har hittat sin plats i din smyckesgarderob. Dessa härliga kvinnor tycker, precis som jag, att i varje personlig smyckesamling har gamla och ärvda smycken en självklar plats!

Och visst är det så tråkigt med vackra smycken som dammar igen på någons sängbord – eller ännu värre uppe i en låda på vinden? Gamla, antika eller ärvda smycken kommer ofta till oss av en slump eller en särskild händelse – ofta ärver vi dem eller får dem som gåva. Ibland har man tur och känner direkt en anknytning till de här smyckena, men det är faktiskt inte alltid så. Ett halsband kanske inte ser ut som man tänkt, och en ring kanske är obekväm eller i vägen. Ofta kanske man tycker att stenen är fin men att fattningen är för prålig.

Det är inte ovanligt att känna skam – man borde ju vilja bära det där smycket som man ärvt! Carolina och Victoria delar mycket intressanta tankar och reflektioner i detta avsnitt, och de ger dig också tre konkreta vägar att gå om du har gamla smycken hemma som du inte vet vad du ska göra med.

Lyssna på avsnittet här »

P1 Stil – Ärvda, förlorade, besjälade – fyra historier om smycken

Smycken kan vara mycket mer än bara vackra dekorationer. De kan bli en viktig identitetsmarkör, verka som en länk till en förlorad släkting och samtidigt vara både undersökande och konceptuella.

Lyssna på avsnittet här »

0